Beter samenwerken door het (h)erkennen van communicatiestijlen

Je hebt het nog zo duidelijk uitgelegd. Maar toch doen je collega's iets anders dan jij voor ogen hebt. Of je krijgt ze niet mee in die andere manier van werken. Herkenbaar? Deze workshop helpt je om effectiever te communiceren in het gemeentelijk domein. Je krijgt inzicht in je eigen communicatiestijl en leert hoe je inspeelt op verschillende andere voorkeursstijlen van communiceren.

Praktische informatie

Lengte

1 dagdeel

Locatie

In company

Kosten

Op aanvraag

Aantal deelnemers

5 tot 10

Liever een kortere training of een grotere deelnemersgroep? We kijken graag samen met je naar de mogelijkheden. 

Voor wie is deze communicatieworkshop bedoeld?

Deze workshop is waardevol en relevant voor onder meer (business) controllers, strategisch beleidsadviseurs, financieel managers, interne kwaliteitsadviseurs, auditors en AO/IC/VIC medewerkers en eigenlijk voor iedereen in jouw organisatie! Wat je leert kun je de volgende dag nog toepassen op je werk. Of thuis natuurlijk!

Wat leer ik in deze workshop?

'Waarom begrijp je mij niet?' is een workshop met als doel om een ander beter te begrijpen en je zelfinzicht te vergroten. Iedereen maakt het wel eens mee: dat je in een gesprek volledig langs elkaar heen praat terwijl je allebei de beste bedoelingen hebt. Of dat jij even snel iets wilt weten, terwijl de ander iets grondig wil uitleggen. Of andersom. In deze workshop gaan we aan de slag met een model dat het gedrag van jezelf en je gesprekspartner beschrijft en een verklaring kan bieden voor misverstanden en slechte communicatie. Het model biedt inzichten in zowel relaties op je werk als privé.

Natuurlijk zijn we allemaal uniek en hebben we een eigen stijl en karakter. Toch zijn in onze communicatie gedragspatronen herkenbaar. De ene persoon wacht liever af voordat hij het woord neemt en formuleert vooral vragen. De ander houdt van stellige uitspraken en neemt graag het initiatief. Weer een ander doorspekt zijn verhalen met beelden en praat met zijn handen. Deze gedragspatronen noemen we communicatiestijlen en daarover leer je meer in deze workshop. Kennis van je communicatiestijl en die van een ander zorgt ervoor dat je veel effectiever kunt samenwerken, zonder jezelf geweld aan te doen. Je leert de theorie en gaat deze praktisch oefenen zodat je het ook echt beleeft en ervaart.

Programma

Welkom en kennismaking

Aan de slag met het communicatiestijlen model

Opdracht: beschrijf de stijl van de ander

Opdracht: in gesprek met elkaar

 

Wendbaarheid

Uitwijkgedrag bij stress

Belangrijkste inzichten en tips delen

Afsluiting

Spreker

Esther Koning

Esther heeft een communicatieachtergrond en werkt op dit moment als teamleider communicatie binnen een gemeente. Deelnemers aan haar communicatietrainingen zijn enthousiast over de praktische tips en voorbeelden, waarmee je zelf direct aan de slag kunt.

Anderen over Esthers trainingen

"Ik heb hier veel van opgestoken"
"Erg leuk en leerzaam."
"Leerzaam, inspirerend en erg leuke training"
"Deze training is het echt waard om te volgen!"

Voorzorgsmaatregelen m.b.t. corona

Tijdens deze training houden we ons aan de RIVM-richtlijnen en nemen we diverse extra voorzorgsmaatregelen om coronabesmettingen tegen te gaan. Graag gaan we samen met jou in overleg hoe we dit het beste kunnen organiseren binnen jouw gemeente. Indien gewenst kan Finolia ook zorgen voor een externe locatie, waar de bijeenkomst op een veilige en verantwoorde wijze kan doorgaan.