Inhoud

In deze training leggen we de focus op de gemeentefinanciën. We kijken daarbij vanuit de context waarin een gemeente opereert in de samenleving. Zo leer je waar we het allemaal voor doen en met wie we zoal samenwerken.

  • - Wat is het bestaansrecht van een gemeente?
  • - Welke taken voert een gemeente uit, voor en met wie en welke financiële middelen zijn er?
  • - Waar komen die financiën vandaan en waar geven we het aan uit?
  • - Hoe ziet de resultatenrekening eruit?
  • - Wat is een balans en wat vind ik daar?
  • - Hoe werkt het met de begroting en verantwoording in een gemeente?

Dat zijn vragen waar je na afloop een antwoord op hebt.  Zodat je financiële antennes ontwikkelt en het gesprek aan kan gaan met financials. Wil je meer informatie over de opzet van de training, bekijk dan het filmpje door op de afbeelding te klikken.

Doelgroep

U bent beleidsadviseur, startende financial bij een gemeente, griffier, raadslid of u bent net begonnen als ambtenaar en u wilt graag de samenhang begrijpen van wat er financieel speelt in een gemeente.

Programma

 

09.00 uur Inloop

09.30 Start programma

16.00 uur. Einde

Tussendoor ontvangt u koffie, thee of water en tussen de middag een speciaal voor u gemaakte lunch.

Onderwerpen die tijdens dit programma worden besproken

- Waarom is de gemeente er eigenlijk?

- Met welke spelers heeft de gemeente te maken?

- Welke grote geldstromen kent de gemeente? Plus welke uitdagingen?

- Hoe ziet de resultatenrekening eruit?

- Wat is een balans en wat vind ik daar?

- Hoe verloopt de cyclus van begroten en verantwoorden?

Praktische informatie

Datum

Maandag 7 oktober 2019

Deelnemers

Max. 15

Locatie

Nijkerk

Kosten

€ 399,- (incl. lunch, excl. btw)

Trainer

Clemens Rutten

Clemens is momenteel werkzaam als strategisch adviseur Stadscontrol bij de gemeente Nijmegen. Hij heeft voorheen als accountant gewerkt en meerdere gemeenten van binnen en buiten mogen bekijken. Daarnaast geeft Clemens regelmatig trainingen over gemeentefinanciën en planning en control. Hij kijkt graag vanuit een helicopterview om van daaruit verbanden te zien.

Reviews over deze trainer

Wat mij elke keer weer opvalt bij workshops van Clemens is de manier waarop hij (schijnbaar) ingewikkelde materie zo simpel en helder kan uitleggen dat je bij alle aanwezigen verschillende kwartjes ziet vallen. Presentaties zijn daarbij ondersteunend maar niet leidend. Daarnaast straalt het enthousiasme er vanaf!
Coen
Raadsadviseur
In het verleden heb ik fiscale trainingen gevolgd waar Clemens als trainer optrad. Clemens kan van een technische stof als fiscale wetgeving, de stof zo overbrengen dat het bij leken blijft hangen. Hij gebruikt verschillende tools om mensen te enthousiasmeren. Denk aan een ‘ren je rot’ spel, mentimeter-quiz met je smartphone, enzovoorts. Clemens kan hoofdlijnen op een zodanige visuele manier samenvatten dat mensen bij de les blijven en plezier beleven. Zijn enthousiasme werkt altijd aanstekelijk tijdens de training.
Natalia
Concernexpert fiscaliteiten
Boeiend, de worsteling waar veel gemeenten mee zitten op het moment dat er iets aangepast moet worden zodat het begrijpelijk is kon Clemens goed in zijn presentatie duidelijk maken. Ondanks dat heeft hij met de gemeente Nijmegen een mooi product neergezet. Inspirerend. Goede presentatie, inhoudelijk goed, lekker tempo, inhoudelijk kan ik hier echt wat mee, handige tips voor inrichting website, nieuwe focus van belang raad op financiële informatie.
Anoniem
Deelnemer Seminar Lean Planning & Control 2018
Samen met een collega heeft Clemens Rutten afgelopen 4 collegecycli een gastcollege verzorgd over gemeentefinanciën. Op heldere wijze werd in dit college toegelicht hoe het gemeentelijk budget wordt verkregen, welke beleidsafwegingen worden gemaakt en hoe de gelden worden besteed. Veel aandacht kreeg ook de Planning- & Controlcyclus. Uit evaluaties bleek dat studenten dit college over de praktijk van de gemeentefinanciën uitstekend waardeerden.
Chris
Docent en cursuscoördinator RU Nijmegen

Locatie

Adres

Congrescentrum De Schakel
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk

Parkeren

U kunt parkeren bij het congrescentrum of in parkeergarage ‘De Oosterpoort’ (Vetkamp 1, 3862 JM Nijkerk).

Openbaar vervoer

Congrescentrum De Schakel ligt op 300 meter lopen vanaf station Nijkerk.

Informatie

Na inschrijving ontvangt u een factuur ter bevestiging. Indien u door omstandigheden niet aanwezig kan zijn, kunt u zich laten vervangen door een collega. De wijziging van deelname hoeft u niet vooraf te melden. Dit kunt u op de dag zelf aangeven.

Inschrijven

15 beschikbaar
Gemeentefinancien OKT2019399.00Je kan 1 ticket per keer bestellen. De deelnemer- en organisatiegegevens komen op de factuur te staan.