Heidi van den Heuvel is interne auditor bij de gemeente Meierijstad. Best een solistische functie. Daarom sloot ze zich aan bij het Finoliaportaal. Binnen het leernetwerk Rechtmatigheid en Procesbeheersing wisselt ze kennis en ervaringen uit met vakgenoten.
“Ik werk inmiddels 3,5 jaar bij de gemeente Meierijstad, een gemeente in Noord-Brabant met zo’n 85.000 inwoners. Als interne auditor houd ik me bezig met de vraag of we gemeenschapsgeld op een verantwoorde manier uitgeven en of we onze processen slim ingericht hebben. Binnen onze gemeente ben ik de enige auditor. Ik heb veel contact met onze concerncontroller en werk per afdeling samen met procesbeheerders die de audits uitvoeren, maar ik heb geen collega’s die precies hetzelfde doen als ik.”
“Af en toe is het toch fijn om even te sparren of te horen hoe een ander iets aanpakt. Daarom ben ik lid geworden van het Finoliaportaal. Ik lees alle vragen en discussies van collega’s en probeer elk kwartaal aan te haken bij het online spreekuur. Daar komt van alles voorbij. We hebben het veel gehad over de rechtmatigheidsverantwoording: het was handig om te horen hoe andere gemeenten zich daarop voorbereiden.”
“Ons vakgebied is steeds in beweging. Twee jaar geleden kregen we ineens te maken met de Wet Politiegegevens. De laatste tijd is er veel aandacht voor het opsporen van fraude: richt je daar aparte processen voor in of neem je dat integraal mee in controles? En onlangs bracht iemand de verplichte duurzaamheidsrapportages van grote bedrijven ter sprake. Daar had ik nog niet bij stilgestaan, maar vroeg of laat krijgen wij daar ook mee te maken natuurlijk.”
“Die nieuwe inzichten zijn prettig, maar het leernetwerk levert me ook bevestiging op. Laatst ging het bijvoorbeeld over de Spend-analyse; de controle op Europese aanbestedingen. Dan merk je dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten en dat wij het eigenlijk best goed doen. Ook dat is prettig om af en toe te kunnen toetsen.”
“Als lid van het leernetwerk kan je ook gebruikmaken van standaarddocumenten, zoals een handleiding voor een controleplan. Dat heb ik vorig jaar als uitgangspunt gebruikt om de verbijzonderde interne controle (VIC) in onze gemeente opnieuw in te richten, met nog meer focus op waar het echt om gaat: interne beheersing in plaats van het afvinken van regeltjes.”
“Het leuke is dat je zelf ook kunt meedenken over zulk soort standaarden. Ik heb laatst bijvoorbeeld meegedacht over en meegeschreven aan een document dat ingaat op de relatie tussen ICT en interne controle. Dat is heel leerzaam, het zet je echt aan het denken en de inzichten daarvan kan je weer meenemen in je eigen gemeente.”
“Binnen het leernetwerk kan je ook e-learnings volgen. Dat heb ik meteen gedaan. Ik werk relatief kort in gemeenteland, hiervoor had ik een controlefunctie bij een zorgorganisatie. Dat is toch echt een andere wereld, dus dan is het fijn om via zo’n e-learning je kennis te verdiepen en te toetsen. Om diezelfde reden woon ik ook de online praktijkdagen bij. Vorig jaar ging die over het BBV. Daar heb ik zelf niet veel mee te maken, maar het is best handig om er op hoofdlijnen wat van te weten. Die dag gaf me in korte tijd veel inzicht. Dat het online is, vind ik een voordeel. Vanuit Brabant moet je vaak lang reizen naar een trainingslocatie, dus dit scheelt me veel reistijd.”
“Al met al ben ik heel blij met mijn lidmaatschap. Het helpt me in denkprocessen, draagt eraan bij dat ik geïnformeerd blijf over vakontwikkelingen en het is eerlijk gezegd ook gewoon leuk om contact te hebben met collega’s van andere gemeenten. Ik kan het iedereen aanraden.”