Back to basics: waar draait Planning & Control om?

Zijn we in de afgelopen jaren niet een beetje het zicht kwijtgeraakt op waar Planning & Control om draait? Als het goed is maak je als gemeente strategische plannen die goed zijn voor jouw inwoners. Planning en control is het beheersen en bijsturen van die strategische planning op basis van relevantie informatie.

De verantwoordelijkheid op de juiste plaats

Dat is geen klusje voor ambtenaren die toevallig heel goed zijn in financiën, maar een kerntaak van raad, college, directie en management. Alleen die zien door de bomen soms het bos niet meer door een veelvoud aan processen, documenten en structuren. Met als gevolg dat ze deze verantwoordelijkheid maar wat graag overlaten aan de afdeling financiën of een team P&C, die het vuile werk mag opknappen en overal achteraan jaagt. Hoogste tijd om de verantwoordelijkheid weer op de juiste plaats te leggen.

Maak het weer simpel, leuk en nuttig

Hoe je dat doet? In de kern komt het erop neer dat je goed kijkt welke informatie raad, college, directie en management nodig hebben om die strategische plannen te beheersen. Op basis daarvan creëer je een slimme financieel-administratieve structuur. Ook richt je doorlooptijden van kadernota’s, begrotingen en jaarplannen zo in dat ze elkaar opvolgen in plaats van dat alles tegelijkertijd speelt. Daarnaast beoordeel je samen of en welke indicatoren echt een toegevoegde waarde bieden voor jullie beleid. Die neem je dan zo op dat ze trendmatig een helder beeld geven. Hetzelfde doe je uiteraard met de financiële kengetallen waardoor duidelijk wordt hoe gezond de financiën zijn. Het resultaat? Je kunt straks snel en efficiënt raad, college, directie en management – jouw klanten – laten zien wat écht belangrijk is. Dat zorgt ervoor dat ze enthousiast worden en zich weer eigenaar voelen van planning en control.

Een aanpak op maat voor jouw gemeente

Klinkt simpel, maar natuurlijk heeft de uitvoering wel wat voeten in de aarde. Daar help ik je graag bij. Mijn werkwijze stem ik zorgvuldig af op jouw gemeente. Of het nu gaat om een adviestraject, training of compleet verbeterproces. Met mijn enthousiasme, ervaring en praktijkkennis nemen we samen de stakeholders in jouw gemeente mee. Ik zie verandering daarbij niet als vanzelfsprekend. Ik respecteer het dat mensen een verandering spannend of lastig kunnen vinden en ga daar op een open manier mee om. Ik adviseer je tevens met welke mede-vakgenoten we inhoud kunnen geven aan een compleet traject.

Spreekt deze aanpak je aan? Zullen we dan een keer kijken wat ik voor jou kan betekenen?