Binnen gemeenten doen we veel dingen omdat het nu eenmaal al jaren zo gaat. Of omdat we er tegenop zien om iets te veranderen. Ook in de P&C-cyclus. Wil je weten hoe het anders kan? En vooral beter? Dan geeft deze interactieve dag je volop handvatten. Aan de hand van twee praktijkcases doe je inspiratie op over bijvoorbeeld het verkorten van doorlooptijden, sturen op effect indicatoren, het terugbrengen van planning en control tot de kern...en met dashboarding, digitalisering van de P&C-cyclus en meer. Ook denk je na over wat en wie er nodig is voor zo'n verandertraject in jouw gemeente.

Praktische informatie

Datum

In overleg

Aantal deelnemers

Tot circa 15

Kosten

Op aanvraag

Locatie

In company of online

Programma

Inspiratiesessie 1: Gemeente Barneveld

Gemeente Barneveld werkt al enige jaren met tussentijdse rapportages in dashboardvorm. Zowel de financiële administratie is sterk vereenvoudigd als ook de opzet van de planning & control.  Daarnaast voelen meer medewerkers zich eigenaar van planning & control. Wat was de aanleiding, welke aanpak is gekozen en wat leverde dat op? Plus: welke gemeenten gaan er ook werken met dashboards op doelrealisatie?  en kan dat in een online tooling?

 

Inspiratiesessie 2: Gemeente Den Helder

Hoe kan je echt sturen op effect-indicatoren die er toe doen? En hoe stel je die in een beperkte set op? Waarom is de kadernota en de begroting kort en bondiger geworden in Den Helder? En hoe doe je dat? In deze sessie ontdek je het geheim achter de succesvolle verandering van de p&c-cyclus in Den Helder.

Samen nadenken over thema's als

  • WAT…Het terugbrengen van de P&C tot hoofdlijnen en dashboards.
  • WAT…verkorten van het proces (doorlooptijden)
  • WAT …digitalisering (hoe en wat; welke systeem ga jij gebruiken en waarom?)
  • HOE …Veranderen van de planning en control, wie heb je nodig en hoe ga jij dat mede organiseren in jouw organisatie?
  • Actie! Wat ga jij morgen anders doen?

 

Met aandacht voor....

Dat jij straks enthousiast bent om de p&c-cyclus te verbeteren? Dat is mooi. Maar hoe krijg je anderen mee? Tijdens deze inspiratiedag denken we na over hoe je collega's inspireert en motiveert om stappen vooruit te zetten. Ook gaan we in op hoe je kunt omgaan met verschillende vormen van weerstand tegen verandering.

Sprekers

Rob de Jonge

Raadsadviseur bij de gemeente Den Helder. Rob ondersteunt raads- en commissieleden over werkwijzen, het gebruik van de instrumenten, de inrichting van de planning en control-cyclus, kwaliteitsverbetering van de P&C-documenten en het financieel beleid. Achtergrond als senior financieel adviseur.

Hilko de Boer

Interim adviseur en eigenaar Finolia. O.a. betrokken geweest bij een verandertraject van de P&C-cyclus in de gemeente Barneveld en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Auteur van het managementboek "JA zeggen, JA doen".

Vraag een offerte aan

Meer informatie over de training of een offerte ontvangen? Stuur een mail naar hilko@finolia.nl.

Inschrijven

Tickets are no longer available.