Binnen gemeenten doen we veel dingen omdat het nu eenmaal al jaren zo gaat. Of omdat we er tegenop zien om iets te veranderen. Ook in de P&C-cyclus. Wil je weten hoe het anders kan? En vooral beter? Dan geeft deze interactieve dag je volop handvatten. Aan de hand van twee praktijkcases doe je inspiratie op over bijvoorbeeld het verkorten van doorlooptijden, sturen op effect indicatoren, het terugbrengen van planning en control tot de kern...en met dashboarding, digitalisering van de P&C-cyclus en meer. Ook denk je na over wat en wie er nodig is voor zo'n verandertraject in jouw gemeente.

Praktische informatie

Datum

Donderdag 1 april 2021

Aantal deelnemers

Maximaal 15

Kosten

€ 399,- (excl. btw)

Locatie

Online

Online programma

09.30 Digitale aftrap

09.45 – 11.00 uur Inspiratiesessie 1: Gemeente Barneveld
Gemeente Barneveld werkt al enige jaren met tussentijdse rapportages in dashboardvorm. Zowel de financiële administratie is sterk vereenvoudigd als ook de opzet van de planning & control.  Daarnaast voelen meer medewerkers zich eigenaar van planning & control. Wat was de aanleiding, welke aanpak is gekozen en wat leverde dat op? Plus: welke gemeenten gaan er ook werken met dashboards op doelrealisatie?  en kan dat in een online tooling?

11.00 – 11.15 uur Bewegingspauze

11.15 – 12.30 uur Inspiratiesessie 2: Gemeente Den Helder
Hoe kan je echt sturen op effect-indicatoren die er toe doen? En hoe stel je die in een beperkte set op? Waarom is de kadernota en de begroting kort en bondiger geworden in Den Helder? En hoe doe je dat? In deze sessie ontdek je het geheim achter de succesvolle verandering van de p&c-cyclus in Den Helder.

12.15-13.00 uur Lunchpauze

13.00 – 15.30 uur  Samen gaan we  in gesprek  over thema’s als:

  • WAT…Het terugbrengen van de P&C tot hoofdlijnen en dashboards.
  • WAT…verkorten van het proces (doorlooptijden)
  • WAT …digitalisering (hoe en wat; welke systeem ga jij gebruiken en waarom?)
  • HOE …Veranderen van de planning en control, wie heb je nodig en hoe ga jij dat mede organiseren in jouw organisatie?
  • Actie! Wat ga jij morgen anders doen?

We leren van elkaar om samen verder te komen en met praktische handvatten naar huis te gaan.

15.30 – 15.45 uur Centrale vragen en afsluiting

Met aandacht voor....

Dat jij straks enthousiast bent om de p&c-cyclus te verbeteren? Dat is mooi. Maar hoe krijg je anderen mee? Tijdens deze inspiratiedag denken we na over hoe je collega's inspireert en motiveert om stappen vooruit te zetten. Ook gaan we in op hoe je kunt omgaan met verschillende vormen van weerstand tegen verandering.

Sprekers

Rob de Jonge

Raadsadviseur bij de gemeente Den Helder. Rob ondersteunt raads- en commissieleden over werkwijzen, het gebruik van de instrumenten, de inrichting van de planning en control-cyclus, kwaliteitsverbetering van de P&C-documenten en het financieel beleid. Achtergrond als senior financieel adviseur.

Hilko de Boer

Interim adviseur en eigenaar Finolia. O.a. betrokken geweest bij een verandertraject van de P&C-cyclus in de gemeente Barneveld en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Auteur van het managementboek "JA zeggen, JA doen".

Goed om te weten voor aanmelding

Na inschrijving ontvang je een factuur ter bevestiging. Indien je door omstandigheden niet aanwezig kan zijn, kun je je laten vervangen door een collega. De wijziging van deelname hoef je niet vooraf te melden. Dit mag je collega op de dag zelf aangeven.

Inschrijven

Tickets are no longer available.