De huidige coronacrisis stelt gemeenten in Nederland voor grote financiële uitdagingen. Je wilt nu waarschijnlijk snel scenario's doorrekenen en met bandbreedtes gaan werken. Maar hoe doe je dat? Je krijgt te maken met hogere kosten in het sociaal domein en in de andere domeinen. Aan de andere kant dalen de inkomsten uit belastingen, grondexploitaties en het gemeentefonds. Maar hoeveel, wanneer en hoe snel? En hoe zit het met je meerjarige structureel evenwicht? Je wilt nu inzicht in de structurele exploitatieruimte en je wilt scenario's direct door kunnen rekenen om die ruimte te monitoren, het liefst periodiek. Dat kan! Met het Prognose Model Gemeenten kan je snel inzicht bieden aan directie, college en raad. Met de scenario-manager reken je de impact van bijvoorbeeld de coronacrisis door. En dat kan je eenvoudig en snel bijstellen op basis van nieuwe inzichten. Je kunt dit model binnen een dag al inzetten en gebruiken binnen jouw gemeente. Wil jij ook vanaf heden onderbouwde adviezen aanbieden aan college en raad? Wil jij ook gaan werken met scenario's concernbreed en op basis daarvan je directie, management en bestuur adviseren over de strategische koers? In onze demo krijg je binnen 30 minuten inzicht in wat het PrognoseModel Gemeenten voor jou kan betekenen.

Hoe helpt het model jou in de coronacrisis?

Kengetallen

Het Prognose Model Gemeenten berekent voor jou automatisch de kengetallen en visualiseert ze in een dashboard. Dat scheelt veel tijd, vergroot de betrouwbaarheid en zorgt voor meer inzicht.

Scenariomanager

Stel snel en eenvoudig verschillende scenario's op. Laat bijvoorbeeld zien wat de vier CPB-scenario's betekenen voor de financiële positie van jouw gemeente.

Liquiditeitsprognose

Krijg beter inzicht in de operationele kasstromen, investeringskasstromen en financieringskasstromen van jouw gemeente. Zo kun je strategisch adviseren over de financieringsbehoefte.

Wat is het Prognose Model Gemeenten?

Het Prognose Model Gemeenten is een integraal Excel-model. Je voert op één plek cijfers uit de meerjarenbegroting, investeringsbegroting en meerjarenprognose grondexploitaties in. Het model genereert vervolgens voor jou de financiële kengetallen, een kasstroomoverzicht, de balansprognose en het EMU-saldo. Dat bespaart je veel tijd.

Doordat je de gegevens één keer bij de bron invult, blijven je prognoses bij aanpassingen steeds onderling kloppend. Ook genereert het model voor jou tabellen, grafieken en visuals waarin je eenvoudig streef- of referentiewaarden kunt tonen. Goed om te weten: het model is BBV-proof.

Met unieke module: scenario-manager

Het Prognose Model Gemeente biedt je een unieke module: de scenariomanager. Met deze module kun je bijvoorbeeld scenario's vanuit de risico impact analyse doorrekenen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld de CPB-scenario's te vertalen in een meerjarig structureel beeld voor jouw gemeente. De scenariomanager biedt de mogelijkheid om te werken met meerdere scenario's en bandbreedtes. Zo geef je jouw college en raad direct inzicht in de gevolgen van de huidige coronacrisis en leg je de basis voor zorgvuldig risicomanagement in jouw gemeente.

"Wist je dat het Prognose Model Gemeenten nauwelijks implementatietijd vergt? In een halve dag ben je helemaal up and running!

Deze gemeenten gingen je voor

Online demonstratie van het model

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het Prognose Model Gemeenten? Dan is onze gratis videodemonstratie wat voor jou. In een half uur tijd ontdek je hoe het model werkt. We laten bijvoorbeeld zien hoe je prognoses opstelt. Je kijkt het webinar wanneer het jou uitkomt en je kunt 'm delen met je collega's. We sturen je het webinar namelijk per mail op!

Wie zit er achter het Prognose Model Gemeenten?

Henry Kruissink (Xlim Solutions)

Henry werkte als financieel specialist, informatiespecialist en controller in het bedrijfsleven en de lokale overheid.Tegenwoordig is hij zelfstandig ontwikkelaar van Excel-modellen voor gemeenten.

Hilko de Boer (Finolia)

Hilko heeft een achtergrond als concerncontroller, strategisch financieel adviseur, financieel manager en business controller binnen de lokale overheid en profit sector. Hij is nu interim adviseur, trainer en co-auteur van het managementboek 'JA zeggen JA doen'.