Oplopende tekorten in het sociaal domein, hogere uitgaven en tegenvallende inkomsten door de coronacrisis. Veel gemeenten hebben moeite om de begroting sluitend te krijgen. Bezuinigen lijkt onvermijdelijk. Het is de kunst om dat zo slim mogelijk te doen. Welke strategieën heb je dan eigenlijk - naast de kaasschaaf -  tot je beschikking? Hoe en waar zoek jij besparingspotentieel (of inkomstenverhoging)? En welke rol kan datagebruik daarin spelen? Wie is er verantwoordelijk voor bezuinigingen? En hoe monitor je die bezuinigingen straks? Daar gaat het over tijdens dit seminar. Daarin komt onder andere een praktijkvoorbeeld uit de bankensector naar voren. En ook het gebruik van een portfoliomodel. Daarnaast een monitoringsmodel voor gemeenten. En door alles heen komt ook de rol van de controller aan bod als het gaat om bezuinigingen en inkomstenverhogingen. Deze dag kan je off- line en online bijwonen! Er zijn beperkt een aantal off-line plekken beschikbaar dus wees er snel bij.

Direct tickets boeken? Scroll naar beneden!

Praktische informatie

Datum

Donderdag 23 september 2021

Kosten

€ 349,- (excl. btw)

Locatie

Online + of op locatie in Nijkerk (max 20. pers)

Online programma

09.00 - 9.15 uur  Welkom, inleiding en aanleiding

 

09.15 - 10.00 uur Inspiratie- en kennissessie door Tjerk Budding

 • Bezuinigen: hoe pak je dat aan en welke bezuinigingsstrategieën zijn er?
 • Welke ervaringen zijn hiermee?

 

10.00 – 10.30 uur Break-out sessie

 • Verkenning in groepjes van gehanteerde bezuinigingsstrategieën

 

10.30 – 10.45 uur Pauze

 • Even bewegen en voor onze online deelnemers even weg van je beeldscherm.

 

10.45 – 11.30 uur Inspiratie- en kennissessie door Hilko de Boer

 • Bezuinigingspotentieel: verschillende invalshoeken om ruimte te zoeken in jouw begroting. Met aandacht voor gebruik van data en gedrag van mensen.

 

11.30 – 12.00 uur Break-out sessie

Verkenning van bezuinigingspotentieel in groepjes, wat kan je goed gebruiken en waarom?

 

12.00 - 13.00 Pauze

Lunchtijd

13.00 – 13.45 Praktijkcase met onder andere Dave de Buck

 • Bezuinigingen op het terrein van ICT? Met behulp van de portfolio matrix maak je het visueel! Praktijkcase vanuit de bankenwereld.

 

13.45 – 14.15 uur Break-out sessie

 • Verkenning in groepjes: kan de Portfolio matrix je helpen? en ook op andere terreinen?

 

14.15 – 14.30 uur Pauze

 • Even bewegen en voor onze online deelnemers even weg van je beeldscherm.

 

14.30– 15.15 uur Inspiratie- en kennissessie door Jan Willem Duifhuis

 • Hoe monitor je bezuinigingen op alle niveau's (management en bestuur)?

 

15.15 – 15.45 uur Break-out sessie

 • Monitoren van bezuinigen. Wat inspireerde jou in dit verhaal?

 

15.45 - 16.00 uur Afsluiting

 • Inzichten delen
 • Evaluatie en afsluiting

Sprekers

Tjerk Budding

Tjerk is opleidingsdirecteur van de Public Controllersopleidingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij deed onder meer onderzoek naar hoe overheden bezuinigen, met speciale aandacht voor de rol van financieel management instrumenten.

Dave de Buck

Dave adviseert en helpt ondernemingen bij het reduceren van de complexiteit, het borgen van de continuïteit en het efficiënt en effectief maken van de organisatie.

Jan-Willem Duifhuis

Jan-Willem is strategisch financieel adviseur van gemeenten, met uitgebreide ervaring en kennis op het snijvlak van beleid, politiek en financiën. Hij ontwikkelde onder meer een bezuinigingsmonitor voor gemeenten.

Hilko de Boer

Hilko is interim adviseur en eigenaar Finolia. Hij heeft gewerkt als business controller binnen zowel de profitsector als bij gemeenten.

Goed om te weten voor aanmelding

Je kunt deze dag zowel online als fysiek bijwonen. Er is ruimte voor 20 deelnemers in de zaal in Nijkerk  - congrescentrum De Schakel - van waaruit we de bijeenkomst live streamen. Uiteraard houden we ons aan de geldende coronamaatregelen. Na inschrijving ontvang je een factuur ter bevestiging. Kies je voor online deelname? Dan ontvang je in de week voor de bijeenkomst een link die toegang geeft tot het online programma.

Congrescentrum De Schakel is ca 10 minuten lopen vanaf het station Nijkerk. Met de auto is het goed te bereiken. Er is parkeerruimte voor het gebouw of in de parkeergarage in de straat.

Inschrijven

1 beschikbaar
In de zaal off line - Strategisch bezuinigen voor gemeenten I 2021-1425.00 399.00Kies dit ticket als je de bijeenkomst op locatie wilt bijwonen. Dit ticket is inclusief catering.
1 beschikbaar
Online deelname I Strategisch bezuinigen voor gemeenten I 2021-1425.00 349.00Kies dit ticket als je het programma online wilt volgen.