Workshop 4: Kapitaalgoederen out of control? (BBV)

Workshop 4: Kapitaalgoederen out of control? (BBV)

Er gaat veel geld om in kapitaalgoederen. Hoe ga je hier op een goede manier mee om zodat de begroting meerjarig een goed beeld geeft en je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat mag je activeren en wat niet? Wat is nu een investering? Wat is groot onderhoud en wat klein? En waarom begrijpen die techneuten ons niet! Han Schreuders neemt ons mee in de techniek en leert ons de taal van de techneuten…samen met Gert Meuleman maken ze de vertaling naar financiën. Dat Han en Gert elkaar eerst niet goed begrepen wordt wel duidelijk in deze workshop…en ook dat we samen goede definities moeten maken om het onderhoudsplan kapitaalgoederen daadwerkelijk BBV proof te maken in klare taal voor alle partijen.

Daarnaast laten Han en Gert aan de hand van twee praktijkcases zien hoe je technische meerjarendoorrekeningen kan vertalen naar de gemeentebegroting en de dekking kan optimaliseren. Als uitsmijter delen ze 7 belangrijke lessons learned voor een goede samenwerking tussen de technische en beheerafdeling in de gemeente.

Han Schreuder

Consultant / Partner bij Buro Loo

Gert Meuleman

Directeur / senior-consultant bij E&M Consultants