De begroting is een belangrijk sturingsinstrument voor de gemeenteraad. In de begroting worden de budgetten per beleidsveld vastgesteld. Met het vaststellen van de begroting geeft de raad het college opdracht om de inhoudelijke doelen te realiseren binnen de gestelde (financiële) kaders.
In de begroting van een gemeente is geld niet het belangrijkste. Het gaat vooral om de maatschappelijke doelen die je wilt realiseren. Geld is een schaars middel en bepaalt wel mede het tempo waarin doelen gerealiseerd kunnen worden. Naast geld wordt het tempo ook bepaald door de capaciteit die beschikbaar is (formatie, inhuur en mogelijkheden bij leveranciers).
Uiteraard is het wel van belang dat er gestuurd wordt op een gezonde financiële positie. Daarin is de rol van financiën belangrijk.
Zonder volledig te zijn: hier volgen tien tips bij het opstellen van een begroting voor een gemeente:
Een programma omvat een aantal samenhangende doelen. Het programma deel je in naar de 4 W-vragen. Daarbij denken we aan: Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Wie helpt daarbij? En: Wat mag het kosten?
Informatie op basis van actuele beleidsplannen en prognoses. Zorg dus voor een aansluiting met het inhoudelijk beleid.
Sommige gemeenten noemen dat ‘Prioriteiten’. Maak per nieuw beleidsitem inzichtelijk:
Na het opstellen van de begroting kan het zijn dat er nieuwe informatie is met een materiële impact op de begroting. Stel zo nodig de begroting bij.
Wil je meer leren over de Planning en control bij gemeenten, en de regelgeving rond Gemeentefinanciën? Word dan lid van het Leernetwerk Planning en Control binnen het Finoliaportaal. Hét leernetwerk voor vakgenoten van Gemeentefinanciën. In ons Leernetwerk Planning en Control delen we o.a. een voorbeeld van een Management Control Raamwerk.
Auteurs: Jan Willem Duifhuis en Hilko de Boer (betrokken bij de leernetwerken van het Finoliaportaal)