‘Het Finoliaportaal is heel waardevol als je nieuw bij een gemeente bent’

Marcel Vogelzang 3
Na bijna vijftien jaar bij een bank had Marcel Vogelzang behoorlijk wat financiële bagage. Maar Planning & Control-cyclus en het BBV? Die vormen toch écht een wereld op zich. Daarom maakt Marcel in zijn rol als financieel adviseur bij de gemeente Ooststellingwerf dankbaar gebruik van het Finoliaportaal.

“Binnen ons team Planning & Control zijn we met vier financieel adviseurs en een teamleider. We doen alles samen: begroting, jaarrekening, tussentijdse rapportages. Daarnaast heb ik ook een adviesrol richting budgethouders voor onder meer de afdelingen openbare ruimte en dienstverlening. Ook ben ik betrokken bij de huisvesting vluchtelingen, waarbij ik bijvoorbeeld onderhandel met eigenaren van potentiële opvanglocaties. Dat maakt het werk ontzettend afwisselend.”

Van de bank naar het gemeentehuis

“Voordat ik aan de slag ging bij de gemeente Ooststellingwerf, werkte ik bij de Rabobank. Ik deed eerst bijzonder beheer, later had ik een controlfunctie. Na drie reorganisaties, waarbij ik steeds op een ander kantoor werd ‘gedropt’, merkte ik dat ik behoefte had aan meer grip op mijn eigen loopbaan. Toen er vervolgens in mijn eigen gemeente een vacature voor een financieel adviseur voorbijkwam, ben ik in het diepe gesprongen.”

In het diepe, met het portaal als reddingsvest

“In mijn bankjaren heb ik heel wat prognoses, begrotingen en jaarrekeningen gezien. Toch was de overstap wennen. De financiële stromen en processen binnen een gemeente zijn écht anders. En waar ik bij de bank werkte met strak gedefinieerde procesbeschrijvingen voor elke handeling, lag hier veel minder vast op papier. Het was veel puzzelen met Excel-modellen, waarbij ik probeerde te achterhalen ‘hoe we het vorig jaar deden’. Daarom ben ik lid geworden van het Finoliaportaal.”

Snel en laagdrempelig vragen stellen aan experts

“Wat ik handig vind, is dat je heel laagdrempelig vragen kunt stellen aan de experts van het Finoliaportaal. Bijvoorbeeld over een herstructurering in de openbare ruimte, waar ook opbrengsten uit grondexploitatie bij kwamen kijken. Of over een rijksvergoeding voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen: valt dat nou onder het budgetrecht van de raad of niet? Dan is het prettig als je je gedachten even kunt toetsen voordat je iets aan het college voorlegt.”

Wegwijs in de wondere wereld van het BBV

“Ook het BBV was volledig nieuw voor me. Via de e-learnings in het Finoliaportaal kon ik me daar stap voor stap in verdiepen. Je volgt ze in je eigen tempo, heel praktisch. Wat ik ook vaak gebruik is het overzicht met alle stellige uitspraken van de commissie BBV. Hoef je zelf niet al die notities door te ploegen, je kunt heel snel en makkelijk vinden wat je zoekt. Ook krijg je een seintje als er een nieuwe notitie is. Zo blijf je op een makkelijke manier bij.”

Met vakgenoten sparren tijdens online spreekuren

“Als lid van het Finoliaportaal kan je ook deelnemen aan online spreekuren en praktijkdagen. Laatst ging het bijvoorbeeld over beïnvloedbaarheid van de begroting. Daar heb ik als coördinator van onze begroting echt iets aan. In tegenstelling tot veel andere gemeenten ziet onze financiële situatie er goed uit, maar we staan wel voor grote investeringen in accommodaties. Wat doet dat met onze financiële speelruimte op de lange termijn?”

Handige ideeën voor complexe dossiers

“Wat ik merk: na zo’n spreekuur of praktijkdag heb je altijd weer zin om iets op te pakken wat nét even complexer is of meer tijd en denkwerk vraagt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verbonden partijen, hoe kan je Pepperflow slimmer combineren met eigen Excel-modellen. Vaak is er wel iemand die het al geprobeerd heeft of weet waar je terechtkunt voor een goed voorbeeld. Dat geeft richting en scheelt je uitzoekwerk.”