‘Het Finoliaportaal is voor mij echt een soort BBV-helpdesk’

gemeente waterland
Angelique Reijnders werkt als financieel adviseur bij de gemeente Waterland. Ze heeft een relatief brede rol in een compact team en dan is het fijn als je via het Finoliaportaal kunt sparren met experts van buiten je eigen gemeente. En razendsnel reactie krijgt…
“De gemeente Waterland is een kleine gemeente met 17.000 inwoners. Ons team bestaat uit vier financieel adviseurs en één medewerker Planning & Control. Het leuke aan zo’n compact team is dat je heel breed betrokken bent. Ik hoor weleens van vakgenoten bij grotere gemeenten dat ze meeschrijven aan één paragraaf voor de begroting, hier ben je van A tot Z betrokken.”

Pendelen tussen gemeentehuis en gemeentewerf

“Ook in mijn werk heb ik die afwisseling. Het ene moment werk ik op het gemeentehuis aan de jaarrekening, even later voer ik op de gemeentewerf een budgetoverleg met de manager van de afdeling die zich bezighoudt met het groenbeheer, de afvalverwerking en de riolering. Zijn er budgetknelpunten, welke investeringen komen eraan, worden facturen volgens de regels geboekt?”

Vastlopen met praktische BBV-vragen

“Een jaar of drie geleden ben ik lid geworden van het Finoliaportaal. Dat deed ik vooral omdat ik vastliep met praktische vragen over het BBV. Als je die aan de commissie BBV stelt, duurt het vrij lang voordat je een reactie hebt. Ondertussen kan je niet goed verder met je werk. Dat is niet handig.”

Binnen 1 tot 2 dagen antwoord van een expert

“Nu kan ik die vragen in het Finoliaportaal stellen. Binnen het BBV bestaat de mogelijkheid om incidentele uitgaven over te hevelen, maar wat je doet met incidentele inkomsten wordt niet duidelijk aangegeven. Op het Finoliaportaal heb ik binnen 1 of 2 dagen een antwoord en kun je weer verder. Het leernetwerk is voor mij echt een soort BBV-helpdesk.”

Nooit het gevoel dat je een domme vraag stelt

“De reacties die je op vragen krijgt zijn altijd heel enthousiast. Dat vind ik fijn. Je hebt nooit het gevoel dat je een domme vraag stelt of iemand lastigvalt. Ook collega’s van andere gemeenten stellen praktische vragen. Het gebeurt regelmatig dat ik denk: oh ja, dat wil ik ook weten. Je merkt dan dat de mensen bij Finolia niet alleen veel verstand van het BBV hebben, maar ook bij een groot aantal gemeenten komen. Ze zien en horen veel en delen best practices. Dat is heel waardevol.

Ervaringen uitwisselen tijdens praktijkdagen

“Finolia organiseert ook online praktijkdagen. Laatst ging het bijvoorbeeld over het compacter maken van P&C-documenten. Waar doe je het nu echt voor, hoe breng je de raad goed in positie met de jaarrekening of begroting? Dat zijn interessante dagen, ook omdat je ervaringen kunt uitwisselen met collega’s van andere gemeenten.”

Geen reistijd, interactief online programma

“Dat het online is, zie ik als een voordeel. Het scheelt je veel reistijd. Moet je er tussendoor even uit voor een vergadering? Dan is dat geen probleem. En door de boeiende sprekers en het afwisselende programma blijf je gemakkelijk aangehaakt. Na de pauze doen ze bijvoorbeeld altijd even een kennisquiz, dan ben je meteen weer alert.”

Op je eigen tijd leren via e-learnings

“In het Finoliaportaal vind je ook e-learnings. Ik draai inmiddels al best wat jaartjes mee als financieel adviseur, maar je leert er toch altijd wat van. Bijvoorbeeld over de grondexploitatie. Dat is niet mijn terrein, maar het is wel handig als je de belangrijkste voorschriften en termen kent en kunt meepraten als het ter sprake komt. Als mijn collega het nu heeft over de POC-methode, snap ik wat zij bedoelt.”

Aan de slag met formats en standaarden

“Verder ontwikkelt Finolia met leden van de leernetwerken ook allerlei formats en standaarden. Daar heb ik nog niet veel mee gedaan, maar dat ben ik wel van plan. We willen als organisatie de P&C cyclus gaan automatiseren. Als je dan toch gaat inrichten, is dat een mooi moment om zaken te standaardiseren.”