Inhoud

In deze training leggen we de focus op de gemeentefinanciën. We kijken daarbij vanuit de context waarin een gemeente opereert in de samenleving. Zo leer je waar we het allemaal voor doen en met wie we zoal samenwerken.

  • - Wat is het bestaansrecht van een gemeente?
  • - Welke taken voert een gemeente uit, voor en met wie en welke financiële middelen zijn er?
  • - Waar komen die financiën vandaan en waar geven we het aan uit?
  • - Hoe ziet de resultatenrekening eruit?
  • - Wat is een balans en wat vind ik daar?
  • - Hoe werkt het met de begroting en verantwoording in een gemeente?

Dat zijn vragen waar je na afloop een antwoord op hebt.  Zodat je financiële antennes ontwikkelt en het gesprek aan kan gaan met financials. Wil je meer informatie over de opzet van de training, bekijk dan het filmpje door op de afbeelding te klikken.

Doelgroep

U bent beleidsadviseur, startende financial bij een gemeente, griffier, raadslid of u bent net begonnen als ambtenaar en u wilt graag de samenhang begrijpen van wat er financieel speelt in een gemeente.

Praktische informatie

Datum

In overleg

Deelnemers

Max. 15

Locatie

In company of online

Kosten

Op aanvraag

Trainer

Clemens Rutten

Clemens is momenteel werkzaam als strategisch adviseur Stadscontrol bij de gemeente Nijmegen. Hij heeft voorheen als accountant gewerkt en meerdere gemeenten van binnen en buiten mogen bekijken. Daarnaast geeft Clemens regelmatig trainingen over gemeentefinanciën en planning en control. Hij kijkt graag vanuit een helicopterview om van daaruit verbanden te zien.

Wat zeggen deelnemers over deze trainer?

Wat mij elke keer weer opvalt bij workshops van Clemens is de manier waarop hij (schijnbaar) ingewikkelde materie zo simpel en helder kan uitleggen dat je bij alle aanwezigen verschillende kwartjes ziet vallen. Presentaties zijn daarbij ondersteunend maar niet leidend. Daarnaast straalt het enthousiasme er vanaf!
Coen
Raadsadviseur
In het verleden heb ik fiscale trainingen gevolgd waar Clemens als trainer optrad. Clemens kan van een technische stof als fiscale wetgeving, de stof zo overbrengen dat het bij leken blijft hangen. Hij gebruikt verschillende tools om mensen te enthousiasmeren. Denk aan een ‘ren je rot’ spel, mentimeter-quiz met je smartphone, enzovoorts. Clemens kan hoofdlijnen op een zodanige visuele manier samenvatten dat mensen bij de les blijven en plezier beleven. Zijn enthousiasme werkt altijd aanstekelijk tijdens de training.
Natalia
Concernexpert fiscaliteiten
Boeiend, de worsteling waar veel gemeenten mee zitten op het moment dat er iets aangepast moet worden zodat het begrijpelijk is kon Clemens goed in zijn presentatie duidelijk maken. Ondanks dat heeft hij met de gemeente Nijmegen een mooi product neergezet. Inspirerend. Goede presentatie, inhoudelijk goed, lekker tempo, inhoudelijk kan ik hier echt wat mee, handige tips voor inrichting website, nieuwe focus van belang raad op financiële informatie.
Anoniem
Deelnemer Seminar Lean Planning & Control 2018
Samen met een collega heeft Clemens Rutten afgelopen 4 collegecycli een gastcollege verzorgd over gemeentefinanciën. Op heldere wijze werd in dit college toegelicht hoe het gemeentelijk budget wordt verkregen, welke beleidsafwegingen worden gemaakt en hoe de gelden worden besteed. Veel aandacht kreeg ook de Planning- & Controlcyclus. Uit evaluaties bleek dat studenten dit college over de praktijk van de gemeentefinanciën uitstekend waardeerden.
Chris
Docent en cursuscoördinator RU Nijmegen

Vraag een offerte aan

Voorzorgsmaatregelen m.b.t. corona

Tijdens de BBV-training (basis) houden we ons aan de RIVM-richtlijnen en nemen we diverse extra voorzorgsmaatregelen om coronabesmettingen tegen te gaan. Graag gaan we samen met jou in overleg hoe we dit het beste kunnen organiseren binnen jouw gemeente. Indien gewenst kan Finolia ook zorgen voor een externe locatie, waar de bijeenkomst op een veilige en verantwoorde wijze kan doorgaan.