‘Ook leerzaam als je bij een waterschap werkt’

Het Finoliaportaal is ook leerzaam als je bij een veiligheidsregio en waterschap werkt

Zainab Chraihi werkt als senior adviseur audit bij Waterschap Limburg. Bij de verbijzonderde interne controle (VIC) bij het waterschap maakt ze dankbaar gebruik van de kennis, ervaringen en inspiratie die ze opdoet in het Finoliaportaal.

“Ik heb al sinds mijn studie een bijzondere interesse voor procesmanagement. In je audit-rol ben je zoveel meer dan een controleur. Je levert een bijdrage aan een efficiënte en effectieve kwaliteitsverbetering van de organisatie waar je werkt.”

Rechtmatigheid en risicomanagement bij decentrale overheden

“Na jaren in de accountancy besloot ik in 2017 de overstap te maken naar de publieke sector. Bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord heb ik onder andere de VIC mogen opzetten. Sinds dit jaar (2024) werk ik bij Waterschap Limburg, waar we onder meer bezig zijn met de introductie van de rechtmatigheidsverantwoording en het implementeren van het Three Lines of Defence-model (3LM) voor risicomanagement.”

Nieuwe inzichten door te sparren met vakgenoten

“Wat ik fijn vind aan het Finoliaportaal, is dat je op een makkelijke manier kunt sparren met vakgenoten. Collega’s uit heel het land die zich met dezelfde thema’s als jij bezighouden, en tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Je ontmoet ze tijdens webinars en spreekuren. Soms heb ik zelf vragen die ik inbreng, soms reageer ik op anderen. Je leert van beiden en de bijeenkomsten leveren altijd wel wat op.”

Leren door mee te schrijven aan handreikingen

“IT begint bijvoorbeeld steeds dominanter te worden in de VIC. Daar worstelde ik mee. Ik vroeg me af of ik voldoende IT-elementen had opgenomen in onze VIC. Tijdens een spreekuur kwam ter sprake dat Finolia daar een handreiking over ging opstellen. Samen met een ander Finolia-lid heb ik daarvoor ideeën ingebracht.”

E-learnings als handig naslagwerk

“In mijn werk komen rechtmatigheid, procesbeheersing, planning & control en het BBV samen. Daarom heb ik gekozen voor een all-in lidmaatschap voor alle leerlijnen. Je hebt dan ook toegang tot alle e-learnings. Die gebruik ik regelmatig als naslagwerk. Vooral voor het BBV is dat voor mij handig. Ik zit daar niet zo diep in omdat het mijn werk niet iedere dag raakt, juist dan is het fijn om snel wat op te kunnen zoeken.”

Inspiratie opdoen tijdens praktijkdagen

“Verder kun je als lid van het Finoliaportaal twee keer per jaar deelnemen aan een online praktijkdag. Zo’n praktijkdag levert altijd nieuwe inzichten op. De laatste keer ging het onder meer over digitale ontwikkelingen, zoals de toepassing van artificial intelligence in data-analyse. Heel inspirerend.”

‘Het Finoliaportaal is ook leerzaam als je bij een veiligheidsregio en waterschap werkt’

“Veel leden van het Finoliaportaal werken bij een gemeente, maar dat ervaar ik niet als een belemmering. Natuurlijk zijn processen binnen een waterschap, veiligheidsregio of gemeenschappelijke regeling soms net iets anders, maar je kunt de kennis en inzichten heel makkelijk vertalen naar andere decentrale overheden. Ook omdat het zo toegankelijk wordt uitgelegd. Zelfs als het gaat over complexe materie zoals grondexploitatie, is het goed te volgen.”

Zelf vraagstukken op de agenda zetten

“En als ik iets mis wat actueel is binnen het vakgebied, vraag ik of ze daar aandacht aan kunnen besteden. Je krijgt altijd snel een reactie. Soms komt het dan als thema aan de orde in een spreekuur of webinar, soms krijg je een persoonlijke reactie waar je mee verder kunt. En het gebeurt ook weleens dat een onderwerp nog zo nieuw is dat er eerst even naar gekeken moet worden.”