BOOM-Hilko-de-Boer-Judith-Webber

Omdenken: ‘Het is mindfuck om te denken dat wat jij niet leuk vindt, niemand leuk vindt.’

Zo hoort het. Het staat nu eenmaal in mijn functieomschrijving. Iedereen doet toch dingen die hij of zij niet leuk vindt. Ik word er nu eenmaal voor betaald. Er zijn 1001 redenen te bedenken waarom je werk zou doen wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Werk dat je energie kost en waar je van leeg loopt. 

Hoogste tijd dat we wat meer gaan omdenken, vinden Judith Webber en Hilko de Boer. Samen schreven ze het boek ‘JA zeggen, JA doen’, een managementboek over verandering van binnen uit. Het boek gaat onder meer in op de ‘van-hokjes-naar-puzzelstukjes-gespreksmethodiek’, die je laat nadenken over wat jij echt moet doen, waar je goed in bent en waar je energie van krijgt.

“Het is mindfuck om te denken dat wat jij niet leuk vindt, niemand leuk vindt”, zegt Judith Webber daarover in een interessant interview op Managementboek.nl. “Als HR-adviseur heb ik in 12 jaar tijd, 12 verschillende organisaties uitgeprobeerd’, zo begint Webber het interview, ‘En ik werd daardoor steeds beter in het aangeven van waar ik wel en niet goed in was en begon bij mij het idee van hokjes en puzzelstukjes vorm te krijgen. Want op een goed moment werd ik gevraagd voor een projectleidersrol, waar ik heel graag JA op wilde zeggen. Toen zei ik tegen mijn leidinggevende dat ik dat graag voor een half jaar wilde doen, maar dan moest er ook iets af van mijn takenpakket. En dan wilde ik er natuurlijk iets afhalen wat ik niet leuk vind, dat vond ik volkomen logisch. Maar het bleek dat niet iedereen dat zo logisch vond. Je mag alles erbij doen, maar werk eraf, dáár hebben we het niet over.’

‘Wat doe jij wat je geen energie geeft?’

Uiteindelijk bleek een collega bereid om dat stuk van mijn werk over te nemen, want zij vond het ook nog leuk. ‘En toen kon mijn leidinggevende er niet meer omheen’, lacht Webber, ‘het werk werd gedaan en ook nog eens door iemand die het leuk vond én er goed in was. Dat was het moment dat Van hokjes naar puzzelstukjes werd geboren.’

Lees het complete interview op managementboek.nl