In de publieke en non-profit sector hebben we te maken met toenemende complexiteit (bestuurlijke verdichting, wederzijdse afhankelijkheid met de rest van de samenleving, internationalisering, elkaar sneller opvolgende trends en narratieven) en met complicaties van externe (onbeheersbare) en interne (zelf op de hals gehaalde) aard. Veel publieke en semi-publieke organisaties willen veranderen, flexibeler worden en meer bijdragen aan de ‘gezondheid’ van de samenleving als geheel. ‘Vertrouwen’, als maatstaf van kwaliteit van relaties en samenlevingen, speelt een sleutelrol. ‘Beheersing’, waarop controllers gewend zijn te focussen, schiet in toenemende mate tekort.

In deze workshop hanteren we een breder perspectief waarin zowel vertrouwen als beheersing een plek hebben en leren we wanneer en hoe meer vertrouwen nodig en mogelijk is. Daarbij komen instrumenten aan de orde als de vertrouwensscan, houvast bieden op een manier die ruimte laat voor ‘zuurstof in het systeem’, werken met gedeelde waarden en een categorisering van veranderbenaderingen.

Praktische informatie

Datum

Vrijdag 18 juni

(9.00 - 15.30 uur)

Aantal deelnemers

Maximaal 15

Kosten

€ 399,- (excl. btw)

Locatie

Online

Doelgroep

Je bent business controller, concern controller of manager in een publieke of semi-publieke organisatie. Je zoekt mogelijkheden om binnen je organisatie en in de relaties met belanghebbenden en ketenpartners te werken aan de kwaliteit van die relaties. Je organisatie streeft naar het zijn van een flexibele, lerende organisatie in een ‘gezonder eco-systeem’ van publieke organisaties, burgers en private organisaties.

Deze training levert jou 6 PE-punten op

Programma van deze training

Ochtend

  • In kaart brengen van uitdagingen in het eigen werk in relatie tot het thema
  • Reflectie in subgroepen op die uitdagingen vanuit het gezichtspunt van wisselwerking tussen organisaties en een diversiteit aan omgevingen
  • Groepsgesprek ter uitdieping van het wisselwerkingsmodel
  • Presentatie van instrumenten
  • Uitwisseling van ervaringen en netwerkmogelijkheden

Middag

  • Positionering van eigen afdeling/organisatie: waar sta je? waar wil je heen?
  • Reflectie in subgroepen op ‘weg daarnaartoe’, aanpak, relatie met governance-structuur en -processen, medestanders en weerstanden
  • Presentatie van verschillende veranderbenaderingen uit de organistietheorie
  • Groepsgesprek over toepasbaarheid, valkuilen en oplossingen
  • Vervolgmogelijkheden: verdiepingssessie, intervisie, internetforum

Trainers

Wim Nusselder

Wim ruim 30 jaar ervaring in financiële functies in non-profit organisaties en volgde daarnaast recent de postacademische opleiding voor Certified Public Controller. Werkt parttime als controller bij The Broker (kennismakelaars in internationale vraagstukken). Onderzocht in het kader van zijn CPC-opleiding de praktische mogelijkheden om vertrouwen te bouwen en beheersing te beperken in publieke organisaties.

Hilko de Boer

Hilko is strategisch financieel adviseur van gemeenten. Hij is betrokken geweest bij diverse verandertrajecten op het gebied van planning & control en werkt vanuit een visie dat control ondersteunend moet zijn aan het realiseren van maatschappelijke doelen.

Goed om te weten voor aanmelding

Na inschrijving ontvang je een factuur ter bevestiging. Indien je door omstandigheden niet aanwezig kan zijn, kun je je laten vervangen door een collega. De wijziging van deelname hoef je niet vooraf te melden. Dit mag je collega op de dag zelf aangeven.

Inschrijven

1 beschikbaar
Online training I Bouw vertrouwen, beperk beheersing 2021-1399.00✔️ Online ✔️ Verdiepend ✔️ Reflecterend en bezinnend