Inhoud

Lokale heffingen, leges, gemeentelijke belastingen; ze blijven in veel gemeenten voor vragen zorgen als het gaat om bijvoorbeeld tariefstellingen en voorzieningen. Hoe reken je bijvoorbeeld kosten op de juiste manier toe? Welke politieke ruimte heb je als het gaat om bijvoorbeeld de hoogte van tarieven? Aan welke knoppen kan je wel en niet draaien? Daar gaat het over in deze online training, waarin we natuurlijk ook de nieuwe notitie 'Lokale heffingen' van de commissie BBV behandelen. In deze training laten we ook zien hoe je met data en modellering raadsleden inzicht kunt geven in jouw paragraaf lokale heffingen, delen we voorbeelden van gemeenten die op verschillende wijze invulling geven aan deze paragraaf en kijken we naar het besparingspotentieel van lokale heffingen.

Praktische informatie

Datum

Vrijdag 5 november

Tijdstip

9.00 - 12.00 uur

Locatie

Online

Kosten

€ 299,- (excl. btw)

Programma

Deze onderwerpen komen aan bod

  • Veelgestelde vragen over lokale heffingen
  • Kostentoerekening bij lokale heffingen
  • Politieke speelruimte en lokale heffingen
  • Inzicht voor de raad m.b.v. data-analyse en modellering
  • Presentatie van de paragraaf lokale heffingen: keuzes van gemeenten in beeld
  • Besparingspotentieel van lokale heffingen: heb je de opbrengsten goed in beeld

Sprekers

JAN-WILLEM DUIFHUIS

Jan-Willem is strategisch financieel adviseur van gemeenten, met uitgebreide ervaring en kennis op het snijvlak van beleid, politiek en financiën. Hij ontwikkelde onder meer een bezuinigingsmonitor voor gemeenten.

Hilko de Boer

Hilko is interim adviseur en eigenaar Finolia. Hij heeft gewerkt als business controller binnen zowel de profitsector als bij gemeenten

Praktische informatie over jouw deelname

Na je inschrijving ontvang je een digitale factuur en ontvangstbevestiging van je bestelling. In de week voor het webinar ontvang je een link waarmee je de online workshop kunt bijwonen.

Inschrijven

1 beschikbaar
BBV-training - Lokale heffingen - 2021-1299.00✔️ Online ✔️ Actueel ✔️ Inspiratie ✔️ Vakkennis